fbpx

PETRA BUSH

TULIPOMANIA

RESTAURANG OXENSTIERNAN

VERNISSAGE TISDAG 13 FEBRUARI KL. 16-18

 

Galleri Sebastian Schildt har den stora glädjen att presentera konstnären Petra Bushs debututställning ”Tulipomania” på Restaurang Oxenstiernan med stora oljemålningar på temat tulpaner.

Genom ett flödande måleri delar Petra Bush med sig av sin passion för den storbladiga favoriten. Hon kryper nära inpå och återger kärleksfullt när det energifullt högmogna börjar anta nya former med svepande kronblad och mättade färger.

Petra Bush fångar skönheten hos tulpanerna när de befinner sig i en övergångsfas, liksom hon också förevigar det flyktiga livet till att bli konst och en begärlig beständighet.

 

Utställningens titel Tulipomania anspelar på den holländska stormaktstiden då det rådde tulpanfeber och tulpanlökar var en hett eftertraktad handelsvara. Tulipomanian anses vara den första dokumenterade finansbubblan som nådde sin kulmen i mitten på 1600-talet då en enda tulpanlök kunde kosta mer än en hel gård.

 

PETRA BUSH

“Deeply”, oljemålning, 110 x 120 cm.

PETRA BUSH

“White Tulips”, oljemålning, 92 x 114 cm.

PETRA BUSH

“Single”, oljemålning, 90 x 110 cm.

PETRA BUSH

“Tulip Tarantula”, oljemålning, 90 x 110 cm.

PETRA BUSH

“Anemoner”, oljemålning, 105 x 120 cm. 

PETRA BUSH

“Tulip Fever”, oljemålning, 108 x 170 cm.

PETRA BUSH

“Rich like Tulip”, oljemålning, 90 x 11o cm.

PETRA BUSH

“Tango”, oljemålning, 120 x 85 cm.

PETRA BUSH

“Kraft”, oljemålning, 90 x 100 cm.

Petra Bushs passion för tulpaner har funnits med sedan barnsben. Många av hennes tidigare textila mönster domineras av stora blommor, vilket kommit att bredda vägen för måleriet. Det är hon när hon målar som hon lyckas spegla en hel livscykel, med allt från skörhet, till glädje och styrka.

Petra Bush, född 1964, bosatt och verksam i Gnesta. Utbildad på Beckmans Designhögskola och har under flera decennier varit verksam som illustratör och designer för stora företag som H&M, Åhléns, Björn Borg och Esprit. Hon har även haft många uppdrag för tidningen Elle och andra magasin liksom för förpackningsindustrin. Under 2019 började hon måla och sedan dess är måleriet hennes huvudsakliga sysselsättning.