MARI KETO

SLIGHT DELIRIUM

12 SEPTEMBER – 3 OKTOBER 2015

 

I utställningen Slight Delirium presenterar Galleri Sebastian Schildt för första gången Mari Keto i Sverige med en fullständig översikt av hennes arbete (2011-2015). 

Utställningens titel, Slight Delirium, avser ett tillstånd där det är omöjligt att skilja mellan verkligt och overkligt, fakta och fiktion. Tre centrala teman löper parallellt genom Ketos konst:

Den glittrande ytan i populär kulturens besatthet av kändisar, den desperata jakten på statussymboler samt döden, som manifesteras i mikrovärldar med skelett av mytologiska varelser.

Med bilder av välkända popikoner utförda i dyrbara material och färgat glas vill Mari Keto utforska vårt samhällesbesatthet vid kändisskap. I temat Fashion Victims belyser hon vår jakt på lyx och statussymboler i ett spel med varumärken och troféer. Keto undersöker också vår förlorade tron på det mystiska i en värld somständigt kräver vetenskapliga bevis. Hon bygger små mikrovärldar som bebos av änglar, feer och sjöjungfrur. I små kuriosakabinett har de små varelserna fångats upp och lämnats att dö. 

Mari Ketos arbeten refererar till antikens, renässansens och barockens memento mori men också till 60-och 70 talets popkonst med elementära symboliska uttryck. Hennes klassiska utbildning som juvelerare syns tydligt i hennes val av material och den extrema precisionen i genomförandet, med material som laddats med mening.

 

Medverkande konstnärer

MARI KETO

“Asia Butterfly”, sterling silver, stål, fjäril.

MARI KETO

“Diamonds: I look to you”, plastpärlor och mdf.
Mått 106 x 87 cm.

MARI KETO

“Fashion Victims: Patti”, canvas, läder, hjorthorn, trä. 

MARI KETO

“Angel dust”, silver, metall, glas och porslin.