QUARANTENA

7 maj – 15 JUNI 2020

Titeln Quarantena kommer från det italienska uttrycket för fyrtio dagar som i sin tur givit upphov till ordet karantän. Begreppet började användas i det medeltida Venedig när skepp från fjärran länder fick ligga isolerade på redden i fyrtio dagar innan ett smittfritt manskap tilläts angöra hamn. Vår nya utställning på galleriet, Quarantena, pågår i just fyrtio dagar med start torsdag 7 maj.

I vår har mer eller mindre hela världen försatts i en djupt bekymmersam väntan och vore det inte för tillgången till konstens olika uttryck skulle tiden vara ännu svårare att uthärda. Samtidigt som vi finner tröst och mening i konsten befinner sig konstvärlden i en förlamande och absolut livshotande kris. Besöken på konstens olika publika arenor har i princip upphört och konstinköpen likaså. För att konsten, konstnärerna och gallerierna ska överleva är det dags för oss alla att inse att vi bär ett delat ansvar. Månar vi inte om konstens överlevnad kan vi glömma att den fortsatt kommer vara den nödvändiga frizon och livgivande källa som vi ständigt väljer att återvända till.

Utställningen Quarantena är menad som ett upprop för konsten, konstnärerna och inte minst galleriet. Vi har bjudit in galleriets konstnärer till att bidra med helt nya verk som är skapade efter personliga erfarenheter och upplevelser i samband med coronavirusets pandemi. Gensvaret var omedelbart och de olika verken är en fascinerande samling samtida avtryck av vad som upplevs just nu under den brinnande krisen. Vitt skilda konstverk som både berättar om personliga stigman, tankar om förgänglighet men också om nyupptäckta glädjeämnen och lycka att vara tillsammans. Konstnärernas reflektioner är både hudnära och innerliga samt visar på konstens analytiska och viktiga förmåga.

Framtiden är svårbedömd, men när vi en dag får möjlighet att se tillbaka på den här perioden kommer vi ha glädje av att det finns konstnärliga avtryck. Det är konst som om igen kommer att fungera som fristad, ifrågasättande och inspiration för oss själva och generationer framöver.

Vi är mycket stolta över att kunna presentera en spontan men enastående utställning, med alldeles nya verk av konstnärerna Tobias Andersson, Tobias Birgersson, Kuki Constantinescu, Anna Forsberg, Ulla Forsell, Mona Fällberg, Castello Hansen, August Happ, Aia Jüdes, Ann Karlholm, Tove Knuts, Caroline Lindholm, Åsa Lockner, Charlotte Mrani, Olle Olls, Åsa Pärson, Ru Runeberg, Helena Sandström, Karlheinz Sauer, Sebastian Schildt, Jin-Sook So, Ulrika Swärd, Pamela Wilson och Ann Wolff.

Var med om att värna om konsten, måna om konstnärerna och rädda galleriet!

Signalflaggan L är den internationella symbolen till sjöss för karantän.

DELTAGANDE KONSTNÄRER

RU RUNEBERG

RU RUNEBERG

Oljekanna och salt/pepparkar, “Kedjereaktion”, sterling silver.

ÅSA PÄRSON

ÅSA PÄRSON

Textil, ”Tröst”, handvävd och handfärgad yllesammet.

ANN WOLFF

ANN WOLFF

Skulptur, ”Luva”, gjutet nysilver.

TOVE KNUTS

TOVE KNUTS

Munskydd, ”À la Orville Peck”, bomullstyg, fransar, gummiband.

ANN KARLHOLM

ANN KARLHOLM

Väggskulptur, ”Hope”, ek, ask, lönn, en, asp och valnöt.

MONA FÄLLBERG

MONA FÄLLBERG

Skål, ”The shit hits the fan”, sterling silver, näve i grönemaljerad brons.

OLLE OLLS

OLLE OLLS

Skulptur, ”Toalettpappersrulle, sterling silver.

CASTELLO HANSEN

CASTELLO HANSEN

Brosch, ”Vanitas”, monopink, baksida med svartek från skeppsvrak, lås i guld och stål.

CHARLOTTE MRANI

CHARLOTTE MRANI

Spelbord, ”Bofrid”, massiv alm med backgammon i alm och björk.

ULLA FORSELL

ULLA FORSELL

Skulptur, “Virusspruta / The Corona Collection”, glas.

SEBASTIAN SCHILDT

SEBASTIAN SCHILDT

Halssmycke, “Alco Tassel”, sterling silver, guld 18k, lapis lazuli och azurit.

ULRIKA SWÄRD

ULRIKA SWÄRD

Skulptur, ”Väntan”, päronträ, betsad och målad i oljefärg.

JIN-SOOK SO

JIN-SOOK SO

Vägghängt verk, “Skydd mot det onda”, grenar från kalopanax, bladguld och bläck.