fbpx

ÅKE AXELSSON

PROGRAM
STOCKHOLM DESIGN WEEK

Pressvisning – fredag 2 februari kl. 14

Vernissage – lördag 3 februari kl. 11-16

Artist talk – måndag 5 februari kl. 17
Samtal mellan Åke Axelsson och författare Petter Eklund aktuell med boken “Åke Axelsson – Rum för oss alla” på Carlsson Bokförlag. Moderator Sofia Silfverstolpe. Åkes barnbarn, cellisten Iris Guemy som är utbildad vid Konservatoriet i Paris, avslutar kvällen med att spela Johann Sebastian Bachs första cellosvit. 

Lunchvisning – onsdag 7 februari kl. 13

Lunchvisning – fredag 9 februari kl. 13

NIO DECENNIER AV HANTVERK & MILJÖER

3 – 24 FEBRUARI 2024

VERNISSAGE, LÖRDAG 3 FEBRUARI KL. 11-16

Galleri Sebastian Schildt har den stora glädjen att presentera utställningen “Åke Axelsson – Nio decennier av hantverk & miljöer” i samband med Stockholm Design Week.

Åke Axelsson, professor, möbelsnickare och inredningsarkitekt, lanserar en ny modell speciellt framtagen för galleriet. Det är vilstolen “Svarta Damen” med tillhörande fotpall utförd i en begränsad upplaga om trettio exemplar. Den sittvänliga och smäckra fåtöljen är framställd av svärtat björkfanér  är klädd med en generös klädsel i fårskinn av tapetserarmästare Helena Engström. Varje exemplar är försedd med Åke Axelssons signatur och den numrerade upplagan.

I enlighet med galleriets filosofi är utställningen “Åke Axelsson – Nio decennier av hantverk & miljöer” just en hyllning till det högkvalitativa hantverket och en uppvisning av möbelkonst sprunget ur ett långt och passionerat yrkesliv. Det handlar om nutida hantverksmöbler och urvalet speglar en uppsättning egenskaper som genom Åke Axelssons inkännande förmåga utvecklats och lyfts fram till olika uppdrag och miljöer.

De möbler som visas på galleriet åskådliggör de egenskaper som förknippas med Åke Axelssons livslånga gärning. Det handlar om komfort, hantering, sparsamt användande av resurser och en i alla avseenden hållbar inställning. Utöver det breda registret av igenkännbara modeller visas även historiska stolstudier, ett antal prototyper och några unikat från olika decennier.

Foto: Lennart Durehed

 

Läs mer om

ÅKE AXELSSON

Portätt av Åke Axelsson vid sitt skrivbord hemma på Engarn. 

SHOWROOM

Åke Axelssons hem, atelje och showroom på Engarn utanför Waxholm.

SKÅPET

Skåpet som Åke Axelsson utförde när han fyllt tolv år visar början på en lång karriär.

ÅKE AXELSSON

“Svarta Damen”, fåtölj med fotpall, björkfanér och fårskinnsklädsel. Signerad och numrerad.